Skip to content
project:
Interieur OZC Orion
locatie:
Simon Smitweg, Leiderdorp
omschrijving:
Interieur zorg- en onderwijsinstelling met ondersteunende functies
omvang:
2.500 m²
opdrachtgever:
Cardea Jeugdzorg
jaar:
2014-2016
status:
Opgeleverd
prijzen & publicaties:
Genomineerd voor de Rijnlandse Architectuurprijs 2017
Voor een kwetsbare doelgroep,
Leiderdorp

In dit Integraal Kindcentrum staat het welzijn van het kind, de ouder en de begeleider centraal. De architectuur dient dit welzijn te bevorderen en te begeleiden. Er is gezocht naar een ontwerp waarin veiligheid en onderwijsvernieuwing hand in hand kunnen gaan. Dit gebouw is in eerste instantie volledig ontworpen vanuit het gebruik.

Door slimme positionering en routing van de ruimten, is het mogelijk gebleken om meer openheid in het gebouw te krijgen, met behoud van rust voor de kinderen en veiligheid voor de begeleiders. Ouders voelen zich welkom. Een grote centrale hal biedt ruimte aan een tribune trap die verbonden is met de grote aula. Rondom deze trap is een vide gemaakt. Deze is in verband met veiligheid afgeschermd met een speciaal ontworpen hekwerk van 160 cm. hoog. Door de spijlen in het hekwerk te laten variëren in hoogte en te voorzien van gekleurde houten ballen, oogt deze maatregel als een vrolijke positieve ingreep. Zo is naar alle onderdelen in het ontwerp gekeken.

De basisvorm van het gebouw is eenvoudig, twee lagen hoog, bestaande uit volumes die iets van elkaar verschoven zijn. Elk groepslokaal heeft zijn eigen herkenbaarheid gekregen door een grote erker in een felle kleur. De gevel is opgetrokken in een vriendelijke tint baksteen.

Voor het buitenterrein heeft van Egmond een ontwerp gemaakt, gebaseerd op de gedachte van het natuurlijk spelen in verschillende zones. Zo zijn er actieve zones en zones om te ontspannen. Het gaat om ontdekken en beleven. Vies worden mag. Ook is er aandacht voor natuurbeleving. Een tuin met eetbare planten, geurbeleving en een insectentuin maken onderdeel uit van het totaalontwerp.

Bekijk het exterieur

tags:
Back To Top