skip to Main Content
project:
Onderwijs Zorg Combinatie Orion
locatie:
Simon Smitweg, Leiderdorp
omschrijving:
zorg- en onderwijsinstelling met ondersteunende functies
omvang:
2.500 m²
opdrachtgever:
Cardea Jeugdzorg
status:
Opgeleverd
prijzen & publicaties:
Genomineerd voor de Rijnlandse Architectuurprijs.
OZC Orion,
Leiderdorp

Kindcentrum Onderwijs Zorg Combinatie "Orion" biedt een combinatie van onderwijs en zorg aan kinderen in de Leidse regio tot de leeftijd van 12 jaar. In opdracht van Cardea jeugdzorg ontwierp van Egmond deze multifunctionele zorgschool. De uitdaging lag voor ons om een gebouw te ontwerpen dat de gebruikers optimaal kon ondersteunen. Zowel de leerlingen als hun begeleiders wilden wij een veilige en stimulerende omgeving bieden.

Door uitvoerig de dialoog aan te gaan met de betrokkenen is het ons gelukt om een omgeving te ontwerpen die een open en verbonden karakter heeft. Gezien de hoge eisen die deze doelgroep stelt aan veiligheid en rust, is dat niet zomaar gebruikelijk. Door veel rekening te houden met zichtlijnen, verschil in lengte van begeleider en kind, is het mogelijk om dit te bewerkstelligen. Een mooi voorbeeld is de centrale trap, die tevens als tribune werkt. De vide en het traphek zijn bijzonder ontworpen. Door de veiligheidseisen van een 1.80 m. hoog hekwerk te combineren met een speels ontwerp van een hekwerk met gekleurde bollen in verschillende tinten, lijkt het op een vrolijke dansende bloemenzee, i.p.v. een traliehekwerk.

Het gebouw is opgebouwd uit verschillende rechthoekige volumes die ten opzichte van elkaar verschoven zijn. Hierdoor ontstaat een plastische gevel die de overgang tussen het maaiveld en het gebouw uitnodigend maakt. De verschillende lokalen zijn multifunctioneel te gebruiken, afhankelijk van de programmering door de dagdelen heen. Elk lokaal heeft een grote glazen erker. Deze is aan de buitenzijde omkleedt met bamboe en een felgekleurde negge. Hierdoor is het eigen lokaal vanaf het speelplein goed te herkennen.

Het interieur en de speelplaats is tevens door van Egmond ontworpen. Bij het interieur zijn uitgangspunten als ‘healing environment’ en een speciaal ontwikkeld kleurenschema toegepast. De buitenruimte is voor verschillende leeftijdsgroepen ingericht volgens het ‘natuurlijke spelen’ waarbij o.a. een moestuin, insectentuin, klimbomen en wilgenpoorten, een speelheuvel met waterpomp en snoezeltuin voor de baby’s bijdragen aan een gezonde en ontdekkende manier van leren.

Kijk hier voor het interieurontwerp.

tags:
Back To Top