skip to Main Content
project:
Nieuw Hydepark
locatie:
Landgoed Hydepark, Doorn
omschrijving:
nieuwbouw conferentie- en zorghotel met kapel
omvang:
-
opdrachtgever:
Protestantse Kerk Nederland
jaar:
2013-2017
status:
Opgeleverd
Nieuw Hydepark,
Doorn

Op het monumentale landgoed Hyde Park, gelegen op de Utrechtse Heuvelrug, was opdrachtgever Protestantse Kerk Nederland toe aan vervanging van hun seminarie- en vakantiehotel. Van Egmond won de uitgeschreven prijsvraag en heeft het nieuwe gebouw vormgeven. Vanuit de rijke historie van het buitenverblijf van een welgestelde Amsterdamse familie had het luxueuze hoofdhuis, na een ernstige brand na WOII, plaatsgemaakt voor een betonnen gebouw in typische jaren-60 architectuur. Omdat deze niet meer aangepast kon worden naar de wensen van de huidige tijd, is overgegaan tot sloop en is gekozen voor nieuwbouw.

De historische landschapstuin, daterend uit 1885, bevatte nog veel originele elementen zoals de orangerie, ijsberg, rotsformaties, vijver, berceau, moestuinen en manege. In duidelijke zichtlijnen was het originele landhuis aan de tuinen verbonden. In samenwerking met landschapsbureau Copijn is de tuin geanalyseerd en gerestaureerd. Het nieuwe hoofdgebouw is ontworpen vanuit deze landschappelijke analyse en zichtlijnen. Elke functie in het gebouw is gekoppeld aan een bepaald zicht op de omliggende tuinen van het landgoed en vice versa.

Het gebouw bestaat uit een hoofdgebouw met paviljoen. Middels een glazen corridor zijn deze met elkaar verbonden. Vanaf de lange oprijlaan verrijst over de vijver het hoofdgebouw. De paviljoens met hotelfunctie liggen meer verborgen in de groene bomen partij. De witte stuc gevel wordt afgewisseld met houten gevelbekleding en ruime raampartijen. Deze geven de gast een direct uitzicht op de mooie tuinen.

De entree bevindt zich aan de achterzijde van het hoofdgebouw. Eenmaal binnen in de centrale entree hal, bevind je je op een kruispunt van twee centrale assen. De hoofdas geeft zicht op het brede terras met de vijverpartij in de voortuin. De secundaire as geeft zicht richting de paviljoens enerzijds en de orangerie anderzijds.
Centraal in het gebouw, op de hoogste verdieping, bevindt zich de kapel. Deze sacrale gemeenschapszaal is ook van buitenaf duidelijk te onderscheiden. Als een opengeslagen boek, gezien vanaf de rug, vouwt het zich uit de gevel naar voren. Structuur middels uitstekende metselwerkverbanden, benadrukken deze sculpturale vorm. Lange sleuf-ramen voorzien de kapel van indirect licht. Vanuit elke positie in het gebouw ontvouwt het landschap zich middels specifiek geplaatste raampartijen, op zijn eigen unieke wijze.

tags:
Back To Top