Skip to content
Spaarndam Spaarnebuiten van Egmond, architecten
Spaarndam Spaarnebuiten van Egmond, architecten
Spaarndam Spaarnebuiten van Egmond, architecten
Spaarndam Spaarnebuiten van Egmond, architecten
Spaarndam Spaarnebuiten van Egmond, architecten
project:
Haventoren SpaarneBuiten
locatie:
Spaarndam
omschrijving:
Luxe havenappartementen en woningen
omvang:
ca. 1.180 m² / 6 appartementen en ca. 60 woningen
opdrachtgever:
Kondor Wessels Vastgoed Amsterdam
jaar:
2002-2017
status:
In aanbouw
SpaarneBuiten,
Spaarndam

SpaarneBuiten is gelegen middenin het landschap van de Stelling van Amsterdam, de waterlinie die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Een bijzondere locatie, een typisch Hollandse locatie. Uitkijkend over het Spaarne, tussen Amsterdam en Haarlem. Op deze voormalige bedrijvenlocatie verrijst een woonwijk die enerzijds grenst aan het water en aan de andere zijde grenst aan het weidse graslandschap met hier en daar een boerderij.

In de stedenbouw is uitgegaan van een dichte bebouwing rondom een nieuw bedachte haven aan de waterzijde. Aan de haven met plezierjachten komen gestapelde havenappartementen. Langs de kade staan speciaal ontworpen vrijstaande haven-villa’s en een hoogteaccent in de vorm van een luxe haventoren in pakhuis-stijl met één appartement per laag. Vanaf deze dichtere bebouwing bouwt de dichtheid langzaam af naar een kleinere korrelgrootte met open doorzichten naar het open landschap. Hier is de architectuur landelijker en tellen de huizen een tot twee lagen plus een kap. De architectuurstijl is eigentijds en dorps van uiting.

Binnen het plan SpaarneBuiten is van Egmond verantwoordelijk geweest voor het ontwerp van de haventoren en circa 60 woningen in Hollandse stijl. Deze woningen hebben een uniek verwarmingssysteem. Een uitgekiend ontwerp zorgt ervoor dat je nog maar heel weinig energie nodig hebt om een passiefwoning op temperatuur te houden. De dagelijkse handelingen als koken en douchen zijn genoeg voor verwarming van het hele huis. De woningen beschikken o.a. over opwekking uit zonne-energie, schilisolatie, effectieve kierdichting, drievoudig glas in aangepaste kozijnen en gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. In de winter houden de passiefwoningen warmte vast, in de zomer blijven ze koel dankzij zonwering en ventilatie. Het energieverbruik ligt ongeveer 4 keer lager dan in een gemiddelde woning.

tags:
Back To Top