Skip to content
project:
De Ananas
locatie:
Ananasweg, Leiden
omschrijving:
Stadsblok met appartementen, parkeergarage en horeca
omvang:
ca. 65.500 m2 / 400 appartementen
opdrachtgever:
De Raad Vastgoed
jaar:
2015 - heden
status:
In ontwikkeling
De Ananas,
Leiden

De Ananas te Leiden is een nieuwbouwontwikkeling van circa 400 appartementen plus commerciële plint op de rand van de Leidse binnenstad, nabij station Lammenschans. De Ananas is onderdeel van een grootschalige transformatie van de Lammenschans-driehoek van industrie naar woongebied.

Op dit voormalige fruit-veiling terrein verrijst een stadsblok in de vorm van een carré met accent torens op strategische posities. Onder de centrale gemeenschappelijke binnentuin in het hart van de carré wordt in twee lagen overdekt geparkeerd. De plint biedt, naast woningen, ruimte aan werkunits en horecagelegenheden.

Het bakstenen stadsblok is opgedeeld in aaneengeregen gebouwdelen met wisselende hoogten in drie typen gevelontwerp: verticaal, horizontaal en neutraal georiënteerd. De drie typen wisselen elkaar af in verschillende regelmaat en kleurtinten. De complexe mix van functies, geluidsbelasting op het gebouw van het wegverkeer en het spoor, samen met de aansluiting van het omliggende stedelijk weefsel, maakt het tot een uitdagende en veelzijdige opgave.

tags:
Back To Top