skip to Main Content

De Perfecte Verbouwing

In dit nieuwe programma De Perfecte Verbouwing krijgen woonhuizen een make-over waarbij twee architecten, waaronder Britta, het tegen elkaar opnemen en elk een ontwerp maken. Virtual Reality techniek neemt de deelnemers mee door de verschillende ontwerpen en geeft hen een realistisch beeld van de mogelijkheden en het eindresultaat. Op basis van deze VR tour kiezen de deelnemers hun favoriete ontwerp en winnende architect. De verbouwing wordt gestart en gevolgd, waarna het eindresultaat wordt onthuld. Presentatrice Nicolette Kluijver presenteert het programma.

Aflevering 1

woensdag 6 januari 2021

In aflevering 1 van De Perfecte Verbouwing lag de uitdaging bij het optimaal vergroten van een bestaande woning door deze te vergroten en te verbinden op de nieuwe kavel.

Droomhuis bouwen op nieuwe kavel

Gaby en Jan Haro uit Maarn lopen elkaar steeds in de weg. Hun alles-in-eenruimte is veel te klein om te koken, werken en hun twee dochtertjes lekker te laten spelen. Ze hebben achter hun huis een stuk grond gekocht, maar weten niet hoe ze daar al hun dromen uit kunnen laten komen. Twee architecten gelukkig wel. Zij brengen in virtual reality twee unieke ontwerpen tot leven.

Het ontwerp van Britta

“In het ontwerp heb ik de bestaande kern, van trap en toilet als vast element behouden. Door de nieuwe grote aanbouw aan de zijkant en achterzijde, zijn alle ruimten, nieuwe en bestaande, om deze kern heen gepositioneerd. Dat geeft de mogelijkheid om alle functies: entreehal, wonen, leefkeuken, bijkeuken en logeerkamer in vloeiende beweging in elkaar over te laten lopen. Strategisch geplaatste schuifdeuren zorgen ervoor dat de ruimten ook afgesloten kunnen worden, indien meer privacy gewenst is.”

“Voor de bewoners, als echte liefhebbers van het buitenleven, heb ik een ruime patio-terras ontworpen met een riante veranda met buitenkeuken. Hiermee vervult de patio ook weer een centrale plek in het woonplezier. Zo grenzen woonkeuken, woonkamer én speelkamer en de veranda met buitenkeuken, aan dit terras.”

Bekijk het ontwerp in 360 graden

"Door de zorgvuldig geplaatste woonfuncties maak ik duidelijke intieme ruimtes waar het gezin zijn eigen gang kan gaan, maar ook fijn met elkaar in verbinding staat. Echt een heerlijk familiehuis!"

Bekijk het ontwerp in 360 graden

Aflevering 2

woensdag 13 januari 2021

In aflevering 2 is de uitdaging aan de architecten om een authentieke dijkwoning te voorzien van een geheel nieuwe indeling, zodat de woonwensen van de bewoners ingevuld worden.

Herindelen van authentieke dijkwoning

Jozien en Michael balen dat ze niet optimaal kunnen genieten van hun ruime dijkwoning in Waddinxveen. Het huis is hokkerig, donker, de keuken is te klein en er zit een overbodige badkamer in de weg. Twee architecten onthullen in virtual reality alvast het eindresultaat van een mogelijke verbouwing die alle dromen kan waarmaken. Welke kiezen ze en gaan ze echt bouwen?

Het ontwerp van Britta

“Door in mijn ontwerp de badkamer weg te slopen, is er meteen heel veel licht naar binnen gehaald tot in de kern van het huis. In dit familiehuis heb ik ervoor gekozen om de keuken naar de voorzijde van het huis te verplaatsen met zicht op de waterkant. Daar is ruimte voor een keuken met heel veel kastruimte en een vrijstaand eiland. In de gezellige window seats, de zitjes in de diepe ramen kun je heerlijk aanschuiven tijdens het koken. Aan de tuinzijde heb ik de zithoek geplaatst. Door de mooie stalen zwarte pui heb je optimaal contact met de tuin. ”

“Middenin de ruimte, op de scheiding van wonen en keuken, vind je de gezellige lange eettafel met zitbank. In het hoogteverschil van keukenbank naar lager gelegen woonkamer is een speciale kastenwand met poppenhuis ontworpen als speelhoek voor Abbey. Er is ook een flexibele wand die de connectie maakt met de naastgelegen fitnessruimte.”

“De verschillende functies worden ruimtelijk aan elkaar verbonden door een ‘slinger’ aan kasten die ruimte geven aan berging, tv meubel, deuropeningen naar naastgelegen ruimten en de window seats.”

"Op deze manier wordt de rechthoekige ruimte in verschillende plekken verdeeld in een rustig architectonisch geheel."

Aflevering 4

woensdag 27 januari 2021

In aflevering 4 van De Perfecte Verbouwing moet de charmante uitstraling van het huisje van Inge en Robert uit Veenendaal behouden blijven, maar ze hebben wel meer dan de huidige 35 vierkante meter nodig.

Het ontwerp van Britta

“Na uitvoerig schetsen, heb ik gekozen om de uitbreiding aan de zijkant van het huis te maken. Zo blijft de zonnige achtertuin lekker ruim en is er genoeg plek voor de bestaande schuur. Bovendien past dit binnen de regelgeving van Vergunningsvrij bouwen. Dat maakt dat je geen extra tijd kwijt bent. Lekker snel beginnen dus!

Door de uitbreiding is de lay-out van de woning helemaal veranderd. In plaats van alle woonfuncties in 25 m2, is het de bedoeling om meer rust en ruimte te creëren. Belangrijk vond ik dat zij al hun woonwensen dicht bij elkaar hebben, maar er voor elk gebruik een eigen royale plek is. Zo krijgt de woon-keuken een centrale plek met aansluiting op een nieuwe bijkeuken en connectie met een afsluitbare werkkamer én de nieuwe woonkamer. Koken, tv kijken, relaxen, wassen of werken, het kan allemaal in het nieuwe ontwerp.

De nieuwe woonkamer wordt geplaatst in de uitbouw. Deze uitbouw heb ik passend ontworpen bij de elegante stijl van het kleine hoofdhuis. Als een soort ‘kleine broer’ van het hoofdhuis, heb ik de uitbouw vormgegeven als een kleiner huisje dat er tegenaan geplaatst wordt. Het nieuwe huisje is modern van materialisering en zichtbaar een toevoeging van deze tijd. Door een tweede huisje aan te bouwen vallen alle functies letterlijk op hun plaats.

Door het puntdak van binnenuit in het zicht te laten, heeft de woonkamer een zeer riante dubbele hoogte. De achtergevel van het huisje is geheel van glas. Zo komt er veel licht naar binnen en is het uitzicht op de tuin optimaal. Het voelt meteen heel ruim! een riante luifel aan de achterzijde zorgt voor beschutting op het terras en geeft een plek voor Robert zijn hobby: vuur stoken en lekker genieten van de eigen tuin.”

Bekijk het ontwerp in 360 graden

"Door een tweede huisje aan te bouwen vallen alle functies letterlijk op hun plaats. De dubbele hoogte en de glazen pui geven een instant wow-effect."

Bekijk het ontwerp in 360 graden

Aflevering 6

woensdag 10 februari 2021

In aflevering 6 is de uitdaging aan de architecten om een woonboerderij te voorzien van een geheel nieuwe indeling, zodat de woonwensen van de bewoners ingevuld worden.

Het ontwerp van Britta

“De boerderij was al half gesloopt van binnen toen ik er voor het eerst kwam kijken. Wat opviel waren de lage plafonds en de aaneengesloten kleine ruimten. De opdrachtgevers wilden graag meer open ruimte, maar ook de gezelligheid waarborgen. Door de verdiepingsvloer uit de boerderij te verwijderen ontstond een prachtige hoge ruimte met de sfeervolle boerderij kap in het zicht. De dubbele hoogte heb ik deels weer opgevuld met een entresol. Deze is te bereiken via de trap uit de hal en geeft plek voor een pooltafel en een werkplek. Onder de entresol is er plek voor een riante zithoek. Deze voelt fijn besloten aan. De overige dubbelhoge ruimte is de ideale plek om een keuken en eettafel te plaatsen. Zo blijft de ruimtelijkheid bewaard en is er visueel contact mogelijk met de werkruimte.

Om meer licht binnen te brengen, is er een sfeervolle getoogde staldeur met luiken in het midden van de voorgevel geplaatst. Deze gevel wordt van binnen met bakstenen afgewerkt. De entresol wordt ondersteund door stoere houten kolommen en balken, passend bij de boerderij sfeer. Stalen deuren geven toegang naar de entreehal en toegang naar de slaapkamer op de begane grond. In de zijgevel worden nieuwe sets dubbele deuren geplaatst. Deze geven toegang naar de veranda en bieden zicht aan de tuin met de paarden.De sfeer is stoer, landelijk en een tikje industrieel. De dubbele hoogte met entresol geeft een ongelooflijk gevoel van ruimte!”

"De sfeer is stoer, landelijk en een tikje industrieel. De dubbele hoogte met entresol geeft een ongelooflijk gevoel van ruimte!"

Aflevering 7

woensdag 17 februari  2021

In aflevering 7 van De Perfecte Verbouwing moet het donkere, hokkerige en gesloten hoekhuis van Marjoleyn en Hendrik uit Noordwijk meer licht en ruimte krijgen.

Licht! Lucht! Ruimte!  Dat is wat dit karakteristieke hoekhuis nodig had. Door zowel de benedenverdieping als de bovenverdieping met het dakterras aan te pakken, heeft deze hele woning een totale make-over gekregen.

Het ontwerp van Britta

“Op de begane grond was het voor mij belangrijk om de donkere aaneengeregen kamertjes tot een ruimtelijke open loft te maken. Met ruimte voor het slaapprogramma met logeerruimte voor de dochters. En een fijne badkamer, kleedruimte, werkkamer en relaxruimte.

Als ‘gouden greep’ ontwierp ik een patio die vanaf het dakterras een zee van licht naar het hart van de slaapverdieping haalt. Met zijn groene beplanting werd het een ware oase van lucht, licht en totale ontspanning. Zo worden de boven- en benedenverdieping visueel met elkaar verbonden.

De ruimten zijn in een doorgaande flow aan elkaar geregen. Schuifdeuren zorgen zo nodig voor privacy enerzijds en open zichtlijnen anderzijds.

Op de woonetage aan het dakterras kwam een nieuwe uitbouw als ‘tuinkamer’ met wegklapbare buitenkozijnen. In deze ruimte bevindt zich de nieuwe eetkamer. Grote ruime raampartijen in de woonkamer geven toegang en zicht op het terras. De nieuwe pergola vormt een geheel met het woonhuis. Het zonnige terras met eettafel wordt overgroeid door de prachtige groene druif. De relatie tussen binnen en buiten is hiermee heel sterk aanwezig.

De trapopgang is verruimd met een mooi daklicht en geeft toegang aan de woonkamer met open keuken waar de dakconstructie met zijspanten, in het zicht is gelaten. De nieuw ontworpen grote keuken staat in verbinding met de tuinkamer en de woonkamer. De riante hoekbank bij de open haard, maakt het droomplaatje compleet.”

Bekijk het ontwerp in 360 graden

"Licht! Lucht! Ruimte! Als 'gouden greep' ontwierp ik een patio die vanaf het dakterras een zee van licht naar het hart van de slaapverdieping haalt."

Back To Top