skip to Main Content

Crematorium Laren geopend

Vanaf 21 januari heeft het Gooi er een crematorium bij. Crematorium Laren voorziet in een groeiende behoefte in de regio. De feestelijke opening trok veel belangstelling.

Op de open dag was het voor iedereen mogelijk om een kijkje te nemen en kennis te maken met de gastvrijheid van de directie en de manier waarop zij het laatste afscheid op een mooie manier kunnen begeleiden. In architectuur, tuinontwerp en logistiek is het een prachtig en uiterst functioneel gebouw geworden.

Het crematorium is ontworpen in de stijl van een Gooische villa met een rieten kap, gelegen in een groene omgeving.

Duurzaamheid vormt een integraal onderdeel van het ontwerp. De restwarmte van de ovens verzorgt de verwarming voor het gebouw. Duurzame, natuurlijke materialen als baksteen, gecertificeerd hout en natuurriet benadrukken dit nog eens.

De belangrijkste publieke ruimten betreffen de centrale entree-corridor en de ceremonie-zaal. Hieromheen is de logistiek geruisloos georganiseerd. De ceremonie-zaal en de centrale entree zijn geplaatst onder de rieten kap. De additionele functies als koffiekamers en toiletgroepen zijn georganiseerd in de zij-gebouwen met plat dak.

Via hoge houten deuren in de transparante glazen gevel betreed je de corridor. Deze sacrale ruimte is wel 12 meter hoog. Tussen de repeterende kolommen zorgen daklichten voor een prachtige inval van daglicht. De ceremoniezaal is dezelfde 12 m. hoog en biedt met zijn balkon-etage ruimte aan 300 personen. De zaal is flexibel ontworpen en is opdeelbaar in drie verschillende afmetingen.

De sfeer is er een van warmte en serene rust. Doordat de kapvorm in zicht is, voel je je geborgen in de ruimte. De geheel in glas uitgevoerde achtergevel geeft majestueus uitzicht op de oneindige groene tuin. Het omliggende landschap en de architectuur zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd. Hollandschap Landschapsarchitecten ontwierp de buitenruimte.

Bart Wehkamp,
architect
Back To Top