Baksteen
Ik denk zelf dat het komt omdat ik vroeger al gek was op lego en altijd aan het bouwen was. Met steeds dezelfde bouwstenen iets nieuws proberen te maken. Door net even anders de stapelen een nieuw en uniek object maken.
Baksteen is net een legosteentje. Door simpel te stapelen krijg je een muur, een set muren vormt een ruimte en voor je het weet heb je een huis, een toren of een kerk. De manier van stapelen, daar kan je mee variëren. En dat maakt de architectuur.
The devil is in the detail. Juist de manier van stapelen is bepalend voor de uitstraling van een muur, de gevel. Vanuit het verleden zijn er vele traditionele metselverbanden, naast het standaard halfsteensverband waarbij de stenen per laag een halve steen verspringen heb je onder andere het kruis-, blok- of kettingverband. Zelf kies ik voor grotere vlakken het liefst voor wildverband, dit is een verband zonder verband waardoor je geen patronen ziet in de gevel maar de wand als vlak ervaart. Patronen bewaar ik voor de accenten, het verbijzonderen van de gevel daar waar dat niet kan met ramen of deuren.
Naast de diverse metselverbanden is het ook gaaf om te spelen met reliëf en schaduw in metselwerk. Een steen, een hele rij of een heel vlak iets naar buiten laten komen geeft een fantastische schaduwwerking op de gevel. Als de zon wat lager staat dan kan je ernaar blijven kijken, door het licht verandert de gevel elk uur door nieuwe schaduwen. Zo maak je van iets eenvoudigs, en misschien zelfs wel iets saais, als een baksteen nog een spannende en spectaculaire gevel.